anime


paprika-custom-2.jpg

haha ini bukan pasal nasik paprik ye! ini pasal animation movie bertajuk paprika.
daripada pengarah yang sama mengarah tokyo godfathers. kualiti anime memang best dan superb!
jalan cerita? ini cerita pasal mimpi. ada teknologi yang membolehkan kita melayari mimpi… dan membenarkan orang lain join mimpi kita? dan cemana pulak apabila mimpi boleh bergabung dengan realiti? haha dah pening? aku pun pening sikit tengok anime ni. sama pening macam tengok movie paranoia agent.

mimpi dan impian? ada beza ke? semua orang bermimpi. dan semua orang ada impian. bezanya mimpi ni berlaku waktu tidur je. impian ni boleh berlaku pada dua-dua keadaan. ye ke?

kalau ada alat teknologi yang membolehkan kita bergabung dan berkongsi impian kan bagus. senang nak capai satu-satu matlamat. yelah impian masing-masing sama.

realitinya? jangan MIMPIlah!

photo_04.jpg

Advertisements

FIlem anime yang jiwang hehe. Ini anime pasal gabungan beberapa kisah pendek yang berangkai menjadi satu filem. The chosen cherry blossoms, cosmonaut dan 5 centimeters per second. Jangan tengok anime ni kalau korang tak suka jiwang!
Jalan cerita takde la best sangat. Biasa-biasa je bagi aku. Sampai aku rasa boring dan menyampah pun ada dengan jalan cerita yang bagi aku agak kosong. Tapi daripada segi seni, peh! memang lazat!

snapshot20071204045326.jpg

snapshot20071204044600.jpg

snapshot20071204044739.jpg

snapshot20071204044724.jpg

snapshot20071204044843.jpg

————–

kat bawah ni lagu tema anime ni, layannnnn

www.youtube.com/watch?v=t9-VPbpZiYE

One More Time, One More Chance

Writing: Masayoshi Yamazaki

Arrangement: Toshiyuki Mori

Transliteration and translation: daike

Translation support: Emma

Translation edit: icie

How much more do I have to lose, before my heart is forgiven?
How many more pains do I have to suffer, to meet you once again?
One more time, oh seasons, fade not
One more time, when we were messing around

Whenever we disagreed, I would always give in first
Your selfish nature made me love you even more
One more chance, the memories restrain my steps
One more chance, I cannot choose my next destination

I’m always searching, for your figure to appear somewhere
On the opposite platform, in the windows along the lane
Even though I know you couldn’t be at such a place
If my wish were to come true, I would be at your side right away
There would be nothing I couldn’t do
I would put everything on the line and hold you tight

If I just wanted to avoid loneliness, anybody would have been enough.
Because the night looks like the stars will fall, I cannot lie to myself.
One more time, oh seasons, fade not.
One more time, when we were messing around

I’m always searching, for your figure to appear somewhere
At a street crossing, in the midst of dreams
Even though I know you couldn’t be at such a place
If a miracle were to happen here, I would show you right away
The new morning, who I’ll be from now on
And the words I never said: “I love you.”

The memories of summer are revolving
The throbbing which suddenly disappeared

I’m always searching, for your figure to appear somewhere
At dawn on the streets, at Sakuragi-cho
Even though I know you couldn’t be at such a place
If my wish were to come true, I would be at your side right away
There would be nothing I couldn’t do
I would put everything on the line and hold you tight

I’m always searching, for fragments of you to appear somewhere
At a traveller’s store, in the corner of newspaper,
Even though I know you couldn’t be at such a place
If a miracle were to happen here, I would show you right away
The new morning, who I’ll be from now on
And the words I never said: “I love you.”

I always end up looking for your smile, to appear somewhere
At the railroad crossing, waiting for the express to pass
Even though I know you couldn’t be at such a place
If our lives could be repeated, I would be at your side every time
I would want nothing else
Besides you, nothing else matters

Copied from http://www.pireze.org/blog/?p=232

 1_posterwallpaper1024x768.jpg

aku dpt tau pasal ‘geng’ ni kat youtube. tak sangka plak siri upin dan ipin ditayangkan pulak kat tv waktu bulan puasa. walaucamnepun aku memang kagum dengan kualiti animasi ni. tak sangka bakat tempatan memang pawe camnih. cayalashh!

jalan cerita pun light dan padat. memang menghiburkan untuk dilayannn. zassss!

tapik, karakter upin dan ipin nih cam nampak sangat tiru baby jack dalam the incredibles

2004121702270103.jpg

memang best layan upin dan ipin nih. tahniah diucapkan kepada warga keje les copaque.

http://gengmovie.blogspot.com/

http://gengthemovie.com/

wow wah! cayalah bro ujang!

hahaha clip ni 1st time aku tengok kat comic fiesta… satu2nya acara tayangan yang membuatkan satu dewan terpana dan terpaku. kenapa? sebab banyak gila karektor anime dalam tu. ada naruto, comboy bepop, hunterxhunter, bleach, conan, inuyasaha, getbackerz dan macam-macam lagilah. dasyat gak mamat yang edit video nih ngwahahahahahaha layannnnn

naruto!

conan!

fist of the north star!

ada satu lagi parody pasal lord of the ring. tak dapek plak den cari

bleach…

aku tak pernah baca manganya. start layan anime je. stroke yang chun melechun tu memang menikam kalbuku hakhakhak. cerita pasal dunia realiti dan dunia shinigami. shinigami ni camne ek nak citer? malaikat maut ke? mana boleh kata malaikat ye dak? bleach ni buatan jepun (made in japan), so takleh nak expect dia ikut mana-mana ajaran agama la ye dak? jepun bantai ikut suka dia je la. mana ada pantang larang agama, bebas buat suka hati. mungkin shinigami ni lebih sesuai disebut sebagai pencabut nyawa/roh la kot?

kalau nak kira dari ‘kepesongan’ akidah dan kepercayaan umat islam memang bleach ni langsung jauh terpesong. korang yang rasa lemah akidah dan lemah iman tu tak payah la layan anime ni hakhakhak. kalau nak relate dengan ajaran islam, bende-bende camni boleh la dikatakan sebagai ghaibiat (perkara-perkara yang ghaib/halus). bende yang kita tak nampak dengan mata kasar. tapi ada manusia-manusia tertentu je yang boleh nampak, sama ada dengan kebolehan semulajadi/terpilih atau dengan keilmuan/kena belajar la beb.
dalam bleach pun camtu jugak. ada makhluk yang tak boleh dilihat oleh manusia biasa. makhluk camni dipanggil sebagai hollow. hollow ni macam roh la. bila roh dah keluar dari jasad, ia akan jadi hollow. hollow yang ok akan terus naik ke langit. hollow yang bermasalah pulak akan berkeliaran di dunia. di sinilah tugas shinigami untuk menghantar hollow ni ke alam ‘sana’. hollow ni hanya boleh dilihat oleh shinigami dan sebahagian manusia yang berbakat dalam bidang kerohanian.

kalau korang nak faham lagi cerita bleach ni, layan la sendiri anime atau manga dia.

heroin dalam anime ni namanya rukia. ceh! nak dekat-dekat nama orang melayu – rokiah!

normal_manga-cover-volume-01.jpgnormal_manga-cover-volume-05.jpg

normal_manga-cover-volume-02.jpg