November 2007


 snapshot20071203014014.jpg

Drama baru kat ntv7. Mungkin korang ada tengok jugak kot? Sadiq & Co. ni nama kompeni guaman. Aku baru layan dua episod awal drama ni. Layan jugak la. Aku rasa ada something sikit la dengan drama ni. Something yang tak sama dengan drama-drama typical melayu yang lain. Maybe ni drama yg best sebaris dengan Gol & Gindu dan Dunia Baru (kot?)

Advertisements

_11685735048349.jpg

Gosh! Aku ingat Nanny Diaries ni cerita pasal diari seorang nenek. Rupa-rupanya bukan!
Tapi aku tak kecewa pun tengok cerita ni pasal jalan cerita dia ok gak untuk dilayannn. Lagipun Scarlett Johanson yg berlakon. Ngahahaha

Nanny ni rupanya macam babysitter, orang gaji dan lain-lain yang sewaktu dengannya. Kerjanya lebih tertumpu kepada jaga anak majikan. Dan inilah yang menjadi karier Annie (Scarlett) selepas grad. Untuk keterangan lanjut masuk je kat sini http://www.thenannydiariesmovie.com

Tema cerita ni agak lame jugak la. Cerita untuk sedarkan ibu bapa yg terlalu sibuk kejar kerjaya hingga abaikan anak-anak. Harta dan dunia lebih penting daripada anak sendiri. Suruh je nanny jaga senang cerita. Kalau jadi apa-apa kat anak, at least ada jugak kambing hitam untuk disalahkan nanti.

The Nanny Diaries menyingkap perspektif nanny di amerika. Bagaimana pula dengan nanny di malaysia atau lebih mesra dikenali sebagai bibik (dr indon) atau apa sahaja gelaran yang sesuai. Mungkin lepas ni orang malaysia boleh buat filem The Bibik Diaries? Warga muda indonesia (dan semestinya perempuan) yang berhijrah ke malaysia untuk menjadi bibik. Dan kisah suka duka kehidupannya sebagai bibik? Bibik kepada keluarga muslim yg kuat beragama, keluarga muslim yg mengabaikan ajaran agama dan pelbagai jenis keluarga yg ada. Mesti adventurous lah!

Seperti biasa, aku tertunggu-tunggu isu G3 yang baru. Aku pun tak tau kenapa G3 tak keluar dua bulan sekali macam majalah-majalah yang sebaris dengannya seperti Ujang, Apo?, Gempak dan lain-lain. Walaupun sekali imbas konsep G3 tu tak jauh beza dengan Ujang dan Apo? kerana mengenengahkan tema lawak dan humor, tapi aku rasa G3 beri kelainan sikit berbanding dengan Ujang dan Apo? yang aku rasa makin tak best dan lawak terlalu merapu dan ‘sampah’. Walau cemane pun aku still support Ujang dan Apo?. Tiap-tiap keluaran tak miss. Kalau aku miss camane pulak aku boleh kata G3 lagi best ye dak?

Antara sebab kenapa aku rasa G3 lagi best adalah kerana jalan ceritanya yang best dan lawaknya tu aku ‘rasa’ lain sikit. Aku paling suka kartun brader jamb. Terutamanya siri PBB – Pabila Binatang Bersuara. Memang best gila lah! Aku harap sangat karangkraf dapat keluarkan koleksi PBB nih. Lawak binatang-binatang tu memang best! Pekak seperti BADAK. Lembap seperti SIPUT. Macam KERA dapat bunga… dan macam-macam lagi lah lawak kreatif yang brader jamb ni hasilkan. Memang mencuit hati dan menghiburkan. Camtu jugak dengan loose Jamal dan Jamil. Lawak dan layannn. Brader jamb, gua salut sama lu brader! Kalau la ada anugerah untuk kartunis paling kelakar, gua akan vote lu brader! Ha ha ha

Selain brader jamb, aku suka dengan slot cerekarama-rama oleh kartunis Bendi. Sejak daripada majalah Ujang lagi aku suka kartun drama brader nih. Lawak dia memang siot dan bikin aku ketawa panjang. Keluaran kali ni dia buat drama tajuk Ratapan Anak Pungut. Maybe spoof kepada drama bersiri indonesia – Ratapan Anak Tiri. Ending dia memang lawak habis gua cakap lu!

Yang lain-lain tu pun aku suka jugak. Padi dengan loose2 dia. Tapi bagi aku kartun Lelaki Belalang tu masih belum boleh kasi aku ketawa la. Jalan cerita tu kena kasi something sikit la kot. Waktu kat Apo?/Ujang dulu aku sangat suka dengan siri kartun kartunis Padi ni seperti Tepet dan Lawak Pijak-pijak. Kalau boleh sambung le kat G3. Ke tak boleh sebab tu hakcipta MOY? Tapi kalau boleh sambung, aku harap sangat dapat sambung hehehe

Gayour dengan drama baru dia tajuk Apa Yang Aku Cari, cerita pasal watak utama bernama Dani. Duduk kat kampung, terer silat, baik budi pekerti, jadi kegilaan awek-awek dan macam-macam lagi yang sempurna (macam watak Amar dalam Bersama Selamanya waktu kat MOY dulu). Seperti biasa, Gayour punya cerita mesti meleret-leret……… hahaha jangan marah brader Gayour! Memang lu punya style kartun camtu kot?

Overall aku suka la G3 nih! Harapanku, buat la dua bulan sekali di samping meningkatkan lagi kualiti kartun-kartun dan lawak yang ada.

paprika-custom-2.jpg

haha ini bukan pasal nasik paprik ye! ini pasal animation movie bertajuk paprika.
daripada pengarah yang sama mengarah tokyo godfathers. kualiti anime memang best dan superb!
jalan cerita? ini cerita pasal mimpi. ada teknologi yang membolehkan kita melayari mimpi… dan membenarkan orang lain join mimpi kita? dan cemana pulak apabila mimpi boleh bergabung dengan realiti? haha dah pening? aku pun pening sikit tengok anime ni. sama pening macam tengok movie paranoia agent.

mimpi dan impian? ada beza ke? semua orang bermimpi. dan semua orang ada impian. bezanya mimpi ni berlaku waktu tidur je. impian ni boleh berlaku pada dua-dua keadaan. ye ke?

kalau ada alat teknologi yang membolehkan kita bergabung dan berkongsi impian kan bagus. senang nak capai satu-satu matlamat. yelah impian masing-masing sama.

realitinya? jangan MIMPIlah!

photo_04.jpg

8.jpg
http://www.gempakstarz.com/gstore/gnovel.php?pid=100214

Aku sambar novel grafik ni tiga hari lepas. Daripada segi cover, tak berapa menarik sangat la bagi aku. Tapi disebabkan dah takde komik lain kat kedai waktu tu, aku beli je la.
Baru baca 2-3 helai aku dah mula rasa komik ni cambest! Sebab apa? Sebab cerita ni membawa aku ke satu alam lain. Alam apabila bumi ni musnah disebabkan peperangan. Manusia berada dalam situasi dunia yang parah. Apa yang dibangun dan dimajukan suatu masa dahulu semuanya musnah. Maka wujudlah satu karier yang dinamakan ‘penggali harta’. Keje diorang ni cari apa je barang bernilai yang terkambus dalam runtuhan bangunan kemudian jual untuk dapatkan duit.

Komik ni cerita pasal kisah budak bernama kakashi yang kejenya adalah penggali harta. Kemudian bertemu dengan awek bernama dorothy yang menjadi buruan tentera sebab memiliki satu perhiasan yang mempunyai kuasa untuk menguasai dunia – gelang angsama. Malangnya gelang ni dah bergabung dengan tangan kakashi.

Maka bermulalah pengembaraan yang penuh aksi apabila kakashi dan dorothy ni sentiasa diburu askar. Dalam masa yang sama, tujuan mereka berdua adalah untuk menuju ke emerald sebab hanya kat sana sajalah diorang dapat berjumpa dengan seseorang yang dapat memusnahkan gelang angsama tu.

Hahaha, kalau korang perasan. Jalan cerita ni sama macam lord of the ring tak? Ring yang mempunyai kuasa untuk menguasai dunia. Diburu oleh orang jahat. Tapi cincin tu berada di tangan orang baik. Dan orang baik tu nak musnahkannya. Tapi kena mengembara ke satu tempat kerana hanya kat sana je cincin tu boleh dimusnahkan.

Oh, lupa plak nak bagitau. Sebenarnya komik ni ada dua jilid. Dalam jilid yang kedua barulah pelukis komik ni cakap yang komiknya ni ada persamaan dengan Lord of The Ring. Tapi dia nafikannya kerana dia langsung tak tahu pun pasal lotr sebelum buat komik ni. Mungkin hanya kebetulan je kot?

Keseluruhannya komik ni boleh la nak layannnn 😀

7.jpg

betul ke org melayu ni suka bergaduh? suka cari gaduh?
aku tak tau sejauh mana kebenarannya. takde org buat kajian statistik lagi kot?
atau tak perlu buat kajian sebab semua bangsa pun suka bergaduh apa?

tadi lepas isyak aku dan seoarang kawan lepak makan-makan kat satu warung nasik ayam. tengah-tengah makan tetiba je kecoh. rupanya ada orang bergaduh kat warung sebelah yang jual char kue tiau. budak-budak muda melayu yang bergaduh. dasyat gak gaya diorang bertumbuk. dalam masa beberapa saat je orang keliling pegi sabarkan dan leraikan diorang.

antara benda yg aku dengar adalah ayat-ayat seperti berikut ;
“ko jaga mulut kau! jangan main ikut sedap je mengutuk-ngutuk orang!”
“apsal ko dengki sangat dengan aku hah?!”

dan bermacam-macam lagi lah kata-kata kesat yang keluar.

aku sendiri pun tak pasti dan tanak ambik tahu sangat pun pasal punca gaduh-gaduh tu. tapi banyak orang gaduh sebab mulut. mulut tak reti jaga. mulut busuk. mengata mengeji orang. bahasa pulak kesat-kesat.

jadi, jagalah bahasa anda ngwahahaha

aku dah layan movie ni. korang dah?
movie ni cerita pasal apa? maleh aku nak cerita panjang kat sini. korang boleh search sendiri.
pendeknya, cerita ni pasal perempuan yang sejak kecik dicolek dan ditarbiah(?) untuk menjadi assasin.
disebabkan tajuknya pun dah naked. so filem ni memang penuh dengan benda-benda panas. tak sesuai nak tengok beramai-ramai satu famili hahaha
pdvd_001.jpg
sepanjang aku tengok cerita ni, ada beberapa perkara yang bermain-main dalam fikiran aku.
antaranya yang aku pikir adalah ketepatan peribahasa ‘melentur buluh biar dari rebungnya’.
senang tarbiah budak sejak umur diorang muda lagi. walaupun diorang tak minat dan tak suka dengan benda yang kita paksa tu. tp dengan cara didikan yang betul, dorang boleh terima.
camtu jugak dalam bidang hafaz alquran ni. kena tarbiah sejak kecik. paksa budak-budak hafal. kalau malas balun je. teringat kawan aku yang belajar tahfiz kat pakistan. salah sikit je kena penampar. siap terpelanting lagi.

budak-budak yang ditrain untuk jadi assasin ni bukan diajar untuk pandai membunuh je. diorang pun diajar cara-cara untuk hacking, pasal perubatan, pasal kesihatan. dan tak lupa jugak diajar untuk bersolek dan menggoda hehe.
budak-budak tahfiz yang kecik-kecik ni pun kena ajar jugak dengan ilmu-ilmu keduniaan yg lain selain ilmu alquran. contohnya pasal IT, pasal kemahiran-kemahiran hidup. barulah diorang ni tak ketinggalan dengan manusia-manusia lain dalam hal keduniaan. mungkin sekarang ni cara pengajaran tahfiz pun dah lain kot? ada alat bantuan hafazan dan macam-macam lagi. sistem pengajaran pun mungkin kena disesuaikan dengan peredaran zaman. takut tersalah cara asuhan, budak2 hafiz ni boleh jadi lain. sedih aku dengar cerita kawan aku pasal kawan2 dia yg hafiz-hafiz belaka. bila balik malaysia, jumpa kebebasan, mcm baru kenal dunia je, jadi kejutan budaya dalam hidup. ada yang dapat terima. dan tak kurang juga ramai yang ‘terbalik’. hisap ganja la. seks bebas la. padahal diorang ni pernah hafaz satu quran. sayangnya…

dlm cerita ni, budak-budak yg dilatih faham dengan jelas apa tujuan dan matlamat diorg dilatih meskipun bertentangan dengan naluri diorang yg sebenar. yang faham dengan jelas je layak ke peringkat seterusnya dan jadi assasin yang sebenar.
budak-budak tahfiz pun sama gak dalam situasi camni. diorang kena faham dengan jelas dan betul apa tujuan dan tugas diorang dengan menghafaz alquran. frankly speaking, aku rasa dah beribu-ribu tahfiz quran kat malaysia ni. maahad tahfiz je dah berapa. pondok lagi la. yang hantar belajar tahfiz kat luar negara la. tp hasil tahfizan diorang tu mcm x berapa nampak. yg jelas kelihatan bila bulan ramadhan. byk masjid dan surau import budak2 tahfiz untuk jadi imam teraweh. ya, diorg banyak ditugaskan untuk jadi imam. takkan hafaz quran untuk sekadar jadi imam? aku rasa mereka perlu lebih untuk sekadar menjadi imam.
mereka hafal ‘mukjizat’. sumber kecemerlangan umat islam. tp kenapa islam x cemerlang?
adakah kerana hafiz-hafiz quran ni sekadar pengingat kandungan alquran tanpa makna dan penghayatan? kalau camtu rugi la.
aku rasa hafiz-hafiz ni kena jelas. apa tujuan, matlamat dan tugas diorang menghafaz alquran. barulah boleh lahir ‘assasin’ yang sebenar.

*aku ni hanya pandai komen je. tp lantak la ni blog aku. aku tak attack dan kutuk sesape pun. aku sekadar meluahkan perasaan aku je. aku pun bukan la hafal quran. baca quran pun aku merangkak-rangkak lagi. sebenarnya aku dengki dengan orang yang hafal quran. diorang baca dengan baik. suara sedap. aku ni baca tergagap-gagap. apatah lagi nak hafal quran yang suci lagi mulia tu. tp aku berharap sangat agar hafiz-hafiz alquran ni dapat menjadi ‘sesuatu’ dalam masyarakat…

Next Page »